Contacteer Ons  |  Grote Baan 3 - 3530 Houthalen - Tel: 011 52.39.91

Tips voor verlichting

Hits: 14009

Sfeer en gezelligheid ontstaan door mooi en warm licht. Maar een keuze maken uit het grote aanbod verlichting is niet altijd gemakkelijk. Daarom volgen hier enkele tips om u op weg te helpen. Natuurlijk kan u steeds bij ons terecht voor vrijblijvend deskundig advies of een lichtstudie op maat van uw wensen.

verlichting-13

Basisverlichting in de kamer
Wilt u de ogen niet te veel vermoeien dan is het belangrijk om verschillende soorten licht te combineren, zeker in de zitkamer.
Het is aan te raden in alle delen van de kamer een lichtpunt te plaatsen als basislicht, maar daarnaast kunt u er voor kiezen om bepaalde objecten te benadrukken, zoals bijvoorbeeld een schilderij of een fauteuil.
Met schemerlampen schept u sfeer. Indirect licht van bijvoorbeeld uplighters, kan er voor zorgen dat uw woonruimte hoger lijkt.

Uplights
Met behulp van uplights is het mogelijk een ruimte met een laag plafond hoger te laten lijken. Uplights zijn verkrijgbaar in staande lamp en wandlamp uitvoering.

Downlights
Deze lampen zijn geschikt om aan het plafond te hangen, en zorgen voor een gericht licht, bijvoorbeeld goed boven een eettafel toe te passen.

Staande lampen
Deze zijn zowel verkrijgbaar als spreider en als richter, of als een combinatie van beide. De functie van de spreider is de kamer te voorzien van een gezellige algemene verlichting, waarbij de richter dienst kan doen als leeslamp bij een fauteuil. 

Tafellampen
De tafellamp is uitermate geschikt voor een mooie sfeervolle verlichting in de kamer. Voorzien van een tenminste 600 lm lamp is deze lamp ook bruikbaar als bureaulamp en leeslamp.

Plafondlampen
Deze lampen zijn er in soorten met naar beneden gericht licht of omhoog gericht licht, waardoor u via het plafond de ruimte verlicht.

Wandlampen
Een wandlamp kan als decoratie worden gebruikt, voor het aanlichten van schilderijen, maar ook in de badkamer kunnen ze toegepast worden.

 

Lichtbronnen

verlichting-112

LED-verlichting
Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij defect gaat. Vaak komen we op verpakkingen van ledverlichting tegen dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de led aanzienlijk achteruit. Ook de kwaliteit van de elektronica is van belang..

TL-lampen
Een TL-lamp kan men goed toepassen in de bijkeuken of garage. Maar in ruimten waar u een warme sfeer wilt creëren kunt u beter kiezen voor gloeilampen, die het licht op een meer natuurlijke wijze weer geven.

Halogeenverlichting
Halogeenverlichting is weer meer geschikt om de aandacht te vestigen op een deel van de kamer.
Halogeenverlichting geeft twee keer zoveel licht als een gloeilamp, met hetzelfde wattage en ook een dubbele levensduur.
De breedte van de lichtbundel kan variëren van 10 tot 36 graden, dit is belangrijk voor de grootte van het object, en de afstand tot het object. Halogeenverlichting is ook nog te dimmen.

Spaarlampen
Spaarlampen zijn lampen met een laag energieverbruik en een lange levensduur, ze zijn uitermate geschikt voor ruimtes waar langdurig het licht blijft branden, zoals bijvoorbeeld in de tuin. De spaarlamp is niet dimbaar. Het is wel mogelijk om deze lichtbron toe te passen in een lamp waarin maar een heel laag wattage toegepast mag worden.